Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

"Η Medicore για άλλη μια χρονιά Ασημένιος Χορηγός στον επιτυχημένο αγώνα Ziria Skyrace" - Διάβαστε το
"Η Medicore γίνεται Χρυσός Χορηγός για το 2014 των αγώνων "Ursa Trail" και "Στα Χνάρια της Αρκούδας" " - Διάβαστε το
"Η Medicore κοντά στον Στέργιο Αναστασιάδη" - Διάβαστε το

Ιδιότητες του Χαλκού

Ο χαλκός είναι το παλαιότερο μέταλλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το αγγλικό του όνομα Copper προκύπτει από το λατινικό Cuprum, λέξη η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το νησί της Κύπρου, όπου και εξορυσσόταν κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι το πρώτο από τα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από το 9000 πΧ! Στην αρχαία Αίγυπτο (2000 πΧ) ο χαλκός αντιπροσώπευε την αιώνια ζωή και τον χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία λοιμώξεων. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης (400πΧ) αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις. Στη νεότερη ιστορία, το 1850 μΧ στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας της χολέρας, παρατηρήθηκε ότι οι εργάτες στα ορυχεία χαλκού παρουσίαζαν ανοσία.

Σήμερα, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι πλέον επιστημονικά αναγνωρισμένες. Συνολικά 282 κράματα χαλκού είναι καταχωρημένα από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. για τις θετικές ιδιότητές τους στη δημόσια υγεία. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οποιοδήποτε από τα 282 καταχωρημένα αυτά κράματα, έχουν επίσης επίσημη κατοχύρωση στις Η.Π.Α. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του κράματος σε χαλκό τόσο ταχύτερα εξαλείφονται τα μικρόβια.

Πρόσφατα, μελέτες έχουν καταδείξει σαφώς ότι ο χαλκός και τα κράματά του καταστρέφουν με ασφάλεια το 99,9% των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά όπως ο Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το κλωστρίδιο Clostridium difficile, η γρίπη A (H1N1) και το βακτήριο Escherichia coli O157:H7. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του.

Το κόκκινο μέταλλο έχει καταπλήξει τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του, αφού σαρώνει στην κυριολεξία όποιον μολυσματικό παράγοντα βρεθεί στον δρόμο του. Ο τρόπος που το κάνει είναι εκπληκτικός. Πρώτα τρυπάει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων και στη συνέχεια τα εμποδίζει να τραφούν, να αναπνεύσουν, να δημιουργήσουν ενέργεια, να πολλαπλασιαστούν ή έστω να επισκευάσουν τη χαλασμένη μεμβράνη τους. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλκός καταστρέφει συνεχώς τα μικρόβια και μάλιστα χωρίς να φθείρεται ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλής στην (εξωτερική) χρήση του.

Σήμερα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νοσοκομείων ανά τον κόσμο, που εμπιστεύονται τον αντιμικροβιακό χαλκό για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών μικροβίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Νοσοκομείο Selly Oak του Μπέρμιγχαμ, το οποίο ανήκει στο Ίδρυμα Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Μπέρμιγχαμ του NHS, επιλέχθηκε ως δοκιμαστικό κέντρο για αυτή τη νέα προσέγγιση της πρόληψης λοιμώξεων. Τα τελικά αποτελέσματα της δοκιμής, δημοσιεύθηκαν στο Journal of Hospital Infection (Ιανουάριος 2010), και απέδειξαν αναμφισβήτητα ότι ο χαλκός είναι αντιμικροβιακός σε πραγματικές συνθήκες νοσοκομείου και ότι οι επιφάνειες που περιέχουν χαλκό παρουσιάζουν 90-100% μικρότερη βακτηριακή μόλυνση, σε σύγκριση με τις επιφάνειες ελέγχου από συμβατικά υλικά.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Υγείας στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Southampton, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.

Ο χαλκός επίσης είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκεται στο κρέας, τα καρύδια, τα οστρακόδερμα, τα λαχανικά και στους σπόρους (άλευρα ολικής άλεσης).

Έχει σημαντικό ρόλο:

- στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών

- στην απορρόφηση του σιδήρου

- στο σχηματισμό των οστών

- στο σχηματισμό της ελαστίνης, ενός βασικού συστατικού του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού.

- στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

- στη διατήρηση του μυϊκού τόνου

- στην επούλωση πληγών

- στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών και της επιδερμίδας

- στο σχηματισμό της μυελίνης που είναι το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων.
 

Ο χαλκός έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι αποτελεσματικός σε ορισμένους αρθριτικούς. Αυτό εξηγεί γιατί τα βραχιόλια χαλκού είναι μερικές φορές αποτελεσματικά, δεδομένου ότι ο χαλκός διαλύεται σιγά - σιγά από τον ιδρώτα και απορροφάται από το δέρμα.

Ο χαλκός και τα κράματά του συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία από την απειλή νόσων που προκαλούνται από επιβλαβή μικρόβια προσφέροντας πολλές δυνατότητες για σημαντική βελτίωση στην ανθρώπινη υγεία.